Реалізація практичної складової підвищення рівня професійної майстерності педагога, як умова всебічного розвитку учнів та формування ключових компетентностей успішної особистості випускника ліцею, є науково-методичною проблемою, над якою працює педагогічний колектив ДНЗ «Кіровоградський професійний ліцей імені Героя Радянського Союзу О.С.Єгорова».
27 жовтня 2017 року в групі № 333 «Кухар. Кондитер» провела свій відкритий урок майстер виробничого навчання Погрібняк О.А. на тему «Приготування гарячих солодких страв з плодів та напоїв». Тема уроку складна та об’ємна. За 6 годин учні повинні приготувати наступні гарячі страви: «Шарлотку з яблук», «Яблука запечені по–київськи», «Яблука смажені в тісті» та напої: чай з лимоном, гарячий шоколад, какао з молоком, каву натуральну, каву глясе та чай по-кіровоградськи.
Олена Анатоліївна доступною, професійно мовою спілкувалась з учнями, демонструючи прийоми технологічної послідовності виконання робіт з приготування страв та напоїв. Майстер, володіючи знаннями нових педагогічних та виробничих технологій, уміло використовувала їх на кожному структурному елементі уроку, активізуючи пізнавальну активність своїх учнів.
Сьогодні робочі місця на ринку праці постійно оновлюються новим устаткуванням, вишуканістю та подачею страв, індивідуальним підходом до кожного споживача, що вимагає від майстра прискорення оновлення своїх знань. Майстру виробничого навчання на уроках з професійно-практичної підготовки необхідно дати великий обсяг інформації, навчити технологічним процесам, добре знати регіональний компонент страв, які готують на підприємствах громадського харчування Кіровоградщини. І для досягнення поставленої мети Погрібняк О.М. активно використовує елементи педагогічних інновацій проблемного навчання, критичного мислення, які доречно переплітаються з інформаційно- комунікаційними технологіями та учнівськими практично-орієнтовними проектами.
|
 |
У боротьбі за потенційних клієнтів переважна більшість керівників висуває більш високі вимоги до професійних якостей своїх працівників. Підприємці у своїх кадрових замовленнях рекомендують впроваджувати більш ефективні методи і засоби навчання, вивчати європейську кухню та не забувати про страви, які готують в інших регіонах України, розвивати свій світогляд, здатність до постійного самонавчання і вдосконалення своїх трудових навичок, прийняття креативних рішень, потяг до самоосвіти.
|